Gradinita

Gradinita

Programul de gradi a fost revizuit si adaptat continuu in cei sapte ani de activitate; este structurat pe trei ani de studiu: grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare.  Mentinem ritmul prietenos al invatarii cu o saptamana recapitulativa la fiecare trei saptamani. Saptamana de invatare incepe marti si se incheie luni cu o recapitulare (repetam si fixam cu rabdare ce s-a diluat la sfarsit de saptamana).

Grupa mica

La grupa mica, ne focusam pe integrarea copiilor si pe adaptarea acestora la ideea de grup: rutine comune – salutat, mancat, spalat, jucat.Introducem jocuri repetitive, de asociere si clasificare, dar ne asiguram ca pastram alternanta miscare – concentrare. Copiii fac germana la nivel de sensibilizare. Activitatile dureaza 5-10 minute si sunt cat se poate de diverse: planse, povestioare, colorat, joc de grup dupa reguli. Si mereu, desigur, joaca libera!!


Grupa mijlocie

Accentul se muta acum pe achizitii de limba germana, pe teme de dezvoltare a limbajului si gandirii, conform curiculei ministerului, teme din sfera om si societate, natura, gandire logica si matematica. In continuare ne ocupam si ne asiguram ca se fac achizitii tipice de gradinita: cunostinte si abilitati cognitive, emotionale, sociale. Jocurile devin mai complexe, spre a antrena atentia si rabdarea. Insa jocul liber isi pastreaza locul sau foarte important!


Grupa mare

La grupa mare, copiii dobandesc capacitatea de exprimare complexa a propriului univers: descriere, emotii, relatii, aprecieri. Le incurajam manifestarile creative diverse (arta, scris de povesti, inventat jocuri) si intram in jocuri de rol si mai complexe. Ne pregatim pentru scoala!


 

Pe langa aceste linii generale, specifice fiecarei varste de gradi, in fiecare an abordam constant aceleasi teme, dar la un nivel mai detaliat de abordare (eu, corpul, familia, imbracamintea, anotimpurile, camera, casa, orasul, oamenii, etc). Dezvoltam placerea cititului si nu uitam povestile specifice varstei – scurte, vesele, cu poanta si invataminte. Facem si experimente, si lucru manual. Ne dorim sa le aratam copiilor ce inseamna sa duca ceva la bun sfarsit.

3 tipuri de program:


Program scurt  (8,00-13,00)


Program normal (8,00-17,30)


Program lung (8,00-18,30)   

ORAR GRADI

Programul de gradi se desfasoara dupa urmatorul orar:

08,00 - 09,00: primirea copiilor, micul dejun, pregatirea zilei

09,00 - 09,30: Morgenkreis (cercul de dimineata): un joc, o rima, un cantecel… ca sa ne asiguram voia buna pentru toata ziua

09,30 - 12,00: activitati specifice pe grupe de varsta, conform orarului grupei

10,45: masa de fructe (fructe de sezon)

11,00 - 12,00: martea si joia ora de educatie fizica (in sezonul cald – in parc), miercurea ora de muzica (flaut, cor)

12,00 - 13,00: ORA DE PARC, fie lectii in aer liber, pe pajiste cu paturicile, fie joc organizat de grup, fie plimbare, fie zbenguiala la locul de joaca

13,00 - 13,30: masa de pranz

13,30 - 16,00: somn pentru cei somnorosi sau activitati specifice pe grupe de varsta, conform orarului

16,00 - 16,30: gustare

16,30: joc organizat de grup, joc liber, alte activitati

17,30 - 18,30: sfarsitul programului