You are currently viewing Cum invatam limba germana la gradinita?

Cum invatam limba germana la gradinita?

La varste fragede, achizitiile eficiente de limba se fac prin repetarea zilnica a unor activitati dupa acelasi desfasurator logic. Pornind de la acest principiu, am dezvoltat pentru cei mici mai multe instrumente care sa ii ajute sa invete mai usor si mai structurat limba germana.

Tema saptamanala

In fiecare saptamana, abordam subiecte din universul imediat al copilului: corpul, familia, casa, orasul, mijloacele de transport, anotimpurile; toate sunt aduse in atentia celor mici si fixate printr-un…

Set de rutine

Setul de rutine este format din diverse activitati: “lectura” de imagine, povestea, jocul de rol cu accent pe dialog, desenul tematic, care sunt alternate logic, pentru predictibilitate (ne dorim ca prichindeii nostri sa se simta confortabil cu activitatile de invatare).

Aceste activitati de 5 pana la 15 minute sunt alternate cu joaca, miscare, sport, muzica si desen.

Structura repetitiva si combinarea diferitelor tipuri de activitati pe aceeasi tema permit copiilor realizarea unor asocieri si raportări proprii la diferitele conţinuturi, astfel incat ei se simt bine exersand si isi insusesc noile continuturi tematice. Rezultatul? La sfarsitul saptamanii, copiii spun, arata si fac singuri tot ce au invatat.

Se porneste de la intrebari simple, pe intelesul copiilor, si care reflecta interesele lor:

  1. Cine? (de ex: Pe cine vedem pe această plansa? Cine esti tu? Pe cine desenezi aici?)
  2. Ce face aici …? Ce faci acum?
  3. Cum arata? Ce poarta? Ce are?
  4. Unde se afla?
  5. Cum arata acest loc?
  6. Ce mai vedem?
  7. Altele (aici incepe o delicioasa vanatoare de comori… fiecare copil contribuie cu detalii personale, mai ales in jocul de rol si desen).

Desenul in caietul tematic este cel mai indragit: este o prima forma de “jurnal” de invatare, de intelegere. Acesta ii ajuta sa spuna, sa arate si sa faca. Ei stiu ca “deseneaza” in limba germana.

Crearea acestei rutine de invatare are mari beneficii. Copiii nu invata doar limba germana, ci isi insusesc un comportament util, intra in starea de invatare. Cu acest instrument important vor pleca ei mai departe!