You are currently viewing Despre somn, lene si joaca in cateva cuvinte

Despre somn, lene si joaca in cateva cuvinte

Daca e norocos, copilul nedormit se intinde oriunde intr-un colt si adoarme bustean. Dar nu toti copiii au aceasta relatie buna cu somnul de pranz (ma refer la acei copii care nu au in programul lor un somn de pranz organizat). Unii sunt foarte activi sau foarte implicati in activitati foarte importante.

Eu vad zilnic copii nedormiti din diverse motive, care tin de dinamica societatii in care traim, de cotidianul lor asa cum este planificat de parinti, de pofta lor de joaca, de dependenta de vreun ecran.

Cand gresesc si eu cu al meu si trec de 20:30 ca ora de culcare, a doua zi la scoala (e la clasa pregatitoare) se poarta ca un extraterestru, cu sincope de atentie si concentrare, cu iritare si comportament nepoliticos si neprietenos, si daca greseala mea e grava – cu crize de plans.

Cautati putin pe internet, din cateva articole va lamuriti cat de grav e efectul nesomnului asupra functiilor creierului si cat de mult se agraveaza in situatia unei lipse cronice de somn.

Cum sa nu ratati ora de culcare… e o gaselnita pe care fiecare familie o cauta pana o gaseste sau o introduce atat de timpuriu incat nu mai e subiect de discutie. Eu i-am daruit fiului meu o colectie de ochelari pentru dormit, intrucat ii e inca frica de intuneric. A fost o solutie perfecta pentru el sa se culce cu lumina aprinsa si totusi sa capete intunericul de care avea nevoie sa adoarma adanc.

De curand am primit vizita unui coleg de scoala peste noapte, miercuri spre joi. S-au zbenguit pana la noua, apoi s-au mai hlizit in pat sub patura cu ochelarii de dormit pe ochi inca vreo ora. A doua zi a fost chinuitoare pentru ei, nimic nu le-a priit. Si i-am intins la pranz pe saltelute si in cinci minute sforaiau. M-am gandit apoi sa le dau tuturor ocazia sa stea cinci minute intinsi inainte de activitati. Au mai adormit inca opt copii din grupa.

Si mai e ceva odihnitor: in cate o sambata lasati-i sa leneveasca, sa stea cat vor in camera lor in pijamale la ce joaca vor ei, nu ii deranjati nici pentru micul dejun. Ei isi vor lua alta hrana. Si de asta trebuie sa se sature. Din cand in cand nefacutul nimic (nimic controlat de noi) e foarte plin de idei si impliniri.